marți, 14 mai 2013

Urechile Anei Walter


Nimeni nu călătorește cu trenul marți dimineața, mai ales între două orașe de provincie, unde viața se scurge imperceptibil, inclusiv pentru locuitori. Nimeni, mai puțin Ana Walter, o prezență neobișnuită pentru orice gară din lume, nu numai pentru cea din orașul în care locuiește.  Fata care s-a născut cu urechi de pisică și nu a mai putut scăpa niciodată de ele. Mama ei păstrează toate ziarele în care a apărut povestea: pentru câteva luni a fost vedetă internațională. Presa străină a scris despre ea, echipe întregi de medici au studiat-o, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Ana Walter s-a născut cu urechi de pisică și atât. Nu a fost găsit niciun factor care să fi influențat asta. Toată strălucirea s-a terminat repede, când alt subiect din lume a captat atenția oamenilor, iar Ana Walter a căzut într-o uitare în care plutește și acum.

În cele mai multe dimineți părul o ajută să își ascundă perfect urechile îmblănite, dar are și dimineți în care nu se străduiește deloc: își lasă urechile la vedere. Aceasta este una dintre acele dimineți, când Ana Walter e singura siluetă care umple scaunele sălii de așteptare din gară. Nu are deloc bagaj și e îmbrăcată într-o rochie neagră, lungă până în pământ și strânsă pe gât, deși este mijlocul lui iulie, iar căldura nu slăbește nici măcar noaptea. Fata cu urechi de pisică face alegeri pe care nimeni altcineva nu le înțelege.

În vagonul în care s-a urcat mai călătorea o singură pasageră, o femeie bătrână care dormea cu gura deschisă și ținea în brațe un pachet mare, învelit în pagini de reviste. Ana Walter s-a așezat pe scaunul din fața ei,  a așteptat ca trenul să se pună în mișcare și a trezit-o: “Sunteți cea mai bătrână femeie pe care am văzut-o vreodată.” Aceasta a  deschis ochii, a zâmbit, și a adormit la loc, convinsă fiind că visează. Ana și-a întors privirea spre fereastră. Femeia nu visa, dar nimeni nu știa asta. Conductorul trenului a pus frână, iar Ana Walter a rămas prinsă în starea de levitație, așteptând să se lovească cu spatele de banchetă, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată.

sursă imagine.

Un comentariu:

Exprima-te!